feb
21
2013

Vine: nieuwe social media hype?

Vine: 6 seconden – filmpjes

vine-iphone

Vine is het nieuwste fenomeen op social media gebied, het kan het best omschreven worden als een video tweet.
De applicatie die je kan downloaden naar je smartphone geeft je de mogelijkheid om korte video’s van 6 seconden op te nemen en deze makkelijk te delen met je sociale netwerk(en).

Hoe werkt vine?

Met deze app kan je eenvoudig korte filmpjes maken met de ingebouwde camera van je smartphone (momenteel beschikbaar voor iPhone, android volgt nog). Het werkt heel eenvoudig; je raakt het scherm van je smartphone aan om te beginnen met filmen. Van zodra je loslaat stopt het filmen.
Je maakt op deze manier verschillende fragmenten of één fragment tot een maximum van 6 seconden.
De fragmenten worden automatisch aan mekaar gemonteerd en het resultaat kan je opslaan op je smartphone of delen op Vine of je social netwok. Het resultaat wordt automatisch weergegeven in twitter, op facebook wordt de video weergeven als een link, die je dan doorstuurt naar de vine website.

Oorspronkelijk had vine ook de mogelijkheid om te kijken welke van je facebook vrienden actief zijn op vine. Deze functie zal je nu echter niet meer vinden omdat Facebook de ‘samenwerking’ al snel stopzette.

Vine en facebook, geen beste maatjes?

Het idee van een sociaal netwerk voor het delen van korte filmpjes is niet nieuw, zo bestonden er al applicaties als Viddy en Tout. De grote social media spelers schermen echter hun gebruikers af zodat deze niet zomaar door externe applicaties kunnen overgenomen worden. Precies wat facebook nu doet met Vine dus.
Vine heeft echter 1 voordeel ten opzicht van apps als Viddy en Tout; het werd in oktober 2012, voor de officiële lancering, reeds overgenomen door twitter.

Nog een belangrijke oorzaak voor de tegenkanting van facebook is het feit dat Vine wel eens de rechtstreekse concurrent van Instagram kan worden. Instagram is eigendom van facebook en biedt de mogelijkheid om eenvoudig foto’s te delen met je sociale netwerk. De overstap van foto naar bewegend beeld lijkt een duidelijke stap voorwaarts in dit concept.

En daarmee lijkt het einde van de clash tussen de twee grootste social media titanen nog niet in zicht.

 

Wordt dit de nieuwe social media hype?

Video is in ieder geval hot, youtube is niet voor niets de tweede grootste zoekmachine. Het probleem met video is dat het niet zo makkelijk te bewerken en delen is als een tekst of foto. Daar lijkt Vine op in te spelen, een korte video maken en delen was nooit zo eenvoudig. Vraag is natuurlijk wat we kwijt kunnen in een 6 seconden video, maar dachten we dat ook niet bij de opkomst van twitter, toen we slechts 140 tekens ter beschikking hadden om onze boodschap te delen?

Er zijn vele bedrijven die steeds op zoek zijn naar nieuwe opportuniteiten om hun diensten of producten in de kijker te zetten, enkele van deze bedrijven hebben dan ook de Vine app reeds ontdekt. In 6 seconden tonen zij bijvoorbeeld een sneak preview van een product of interview, een korte presentatie van het bedrijf, de unboxing van een product, een teaser voor een bepaald event of … de mogelijkheden zijn uiteraard oneindig en naargelang de app meer bekend raakt zullen we wellicht meer creatieve toepassingen gaan zien.

Eerlijk gezegd is het nog te vroeg om reeds te zeggen of Vine al dan niet een succes wordt. Feit is dat er nog heel wat werk aan de winkel is voor de makers van de app; zo zijn er al heel wat klachten te vinden van gebruikers die tegen wil en dank pornografische video’s te zien kregen. Deze video’s zal men spoedig moeten zien te filteren, aangezien de app gratis te downloaden is, ook door kinderen.

Wil je vine aan het werk zien? Log in op twitter en zoek op hashtag vine: #vine,  je krijgt dan vast enkele filmpjes te zien.
Wat is jouw ervaring met Vine? Ik zou het fijn vinden mocht je hier een reactie achterlaten! 

About the Author:

Pieter is reeds enkele jaren actief in de internet marketing wereld. Zelfstudie en het volgen van internet marketing cursussen hebben hem inmiddels een goed beeld gegeven van wat de mogelijkheden zijn om geld te verdienen op het internet. Dankzij de goede contacten met andere marketeers en de reputatie van dit blog, krijgt hij dikwijls de kans om nieuwe producten in te kijken, waarvan hij dan met plezier een review schrijft. Zijn doel? Ook jou duidelijk maken dat je geld kan verdienen op het internet!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge